Wat is een kweepeer, hoor ik velen van jullie denken. De kweepeer is een beetje vergeten fruit. Is in de Mediterrane landen best populair en wordt daar veel verbouwd, en groeit ook 'in het wild'. Om te zien is het een beetje een kruising tussen een appel en een peer. Erg hard, hij kan dan ook niet uit het vuistje gegeten worden, maar moet echt worden bewerkt. Is bij uitstek geschikt om gelei van te maken. Na het bezoek van Petra ben ik de volgende dag wild naar de groenteboer gerend en heb daar een paar kilo kweeperen besteld. Ze zijn er namelijk maar kort, alleen de laatste vier maanden van het jaar.
Bestellen dus die kweeperen, mensen! Want echt, het is heul, heul erg lekker.
Wat gaat erin:
Voor 1 behoorlijke pot kweeperengelei:
3 kweeperen (is ongeveer een kilo), in vieren gesneden. Je hoeft 'm niet te schillen of het klokhuis te verwijderen, het sap wordt gezeefd.
450 gram water
sap van 1 citroen
Geleisuiker speciaal, ongeveer 200 gram
Kaasdoek of mousselinedoek
Doen:
Doe de kweeperen in de TM-kom en snij ze fijn in 5 seconden op stand 6. Voeg het water toe en kook de kweeperen 30 minuten op 100 graden, stand 1. Dop op de Thermomix.
Bekleed het rijstmandje met de kaasdoek en zet het mandje boven een schaal (of doe de inhoud van de Thermomix even over in een schaal, zet het rijstmandje met de kaasdoek terug in de Thermomix en giet vervolgens de inhoud van de schaal weer in het rijstmandje. Niet knijpen in de kaasdoek om het water er sneller uit te krijgen. Je gelei wordt dan straks troebel. Je moet het gewoon even tijd geven tot al het vocht in de TM-kom is gelopen. Ik heb het een paar uur laten staan.
Meet even hoeveel vloeistof je over hebt in je TM-kom, en voeg de helft hiervan aan geleisuiker speciaal toe. Voeg ook het sap van een citroen toe. Kook de vloeistof 10 minuten op temperatuur Varoma, dop niet op de TM.
Kijk hierna even of je gelei goed is. Dit doe je door een theelepeltje gelei op een schoteltje uit de koelkast te doen. Als de gelei stolt op het koude schoteltje, is je kweeperengelei klaar. Doe 'm in een gesteriliseerde pot (of in meerdere kleine potjes).
Overheerlijk bij kaas.