Ik ben me momenteel helemaal aan het inlezen in glutenvrij voedsel en glutenvrij bakken. De Thermomix kan voor mensen met coeliakie en/of glutenallergie een uitkomst zijn, en voor grote besparingen zorgen. Glutenvrij voedsel dat je koopt in de winkel is heel erg duur, en vaak nog niet eens echt heel erg lekker. Als je veel zelf maakt, en je maakt het van scratch af aan, kan je zo ontzettend veel geld besparen met de Thermomix. Dat geldt al voor 'glutenhoudende' mensen, laat staan voor glutenvrijen! Daarnaast smaakt het gewoon ook allemaal top als je het zelf maakt.
Ik heb inmiddels al een aantal glutenvrije mixen bloem/meel uitgeprobeerd, en iedere mix reageert weer anders. Ik zal dit de komende tijd blijven doen, en wellicht kan ik dan aangeven welk type bloem/meel goed werkt bij welk recept. Ik wil proberen om als ik koekjes bak, zowel het glutenhoudende als het glutenvrije recept neer te zetten. Daarnaast heb ik alle recepten van mijn site onlangs eens doorgelopen en gezien dat er al heel veel glutenvrij zijn, of anders op eenvoudige wijze glutenvrij te maken zijn door te werken met glutenvrije ingrediënten als sojasaus en paneermeel. Ik heb dat er bij de ingrediënten allemaal bijgezet en er de categorie 'glutenvrij' opgeplakt.
Wat zijn er voor verschillende soorten meel in de wereld van glutenvrij? Ik heb deze info van diverse sites van het internet, onder andere van 'gluten free girl and the chef' en 'glutenfree foodies'.
Amandelmeel: Dit bestaat uit - de naam zegt het al - amandelen die tot bloem/meel zijn vermalen. Amandelmeel is vrij prijzig; een goedkopere oplossing is amandelen kopen en deze (met de Thermomix) zelf tot meel vermalen. Met amandelmeel kan je heerlijke koekjes, pannenkoeken, cakes, cupcakes en uiteraard de bekende macarons maken. Leuk om te weten is dat je zelfgebakken koekjes en dergelijke niet naar amandelen smaken als je amandelmeel gebruikt. Als je een amandelsmaak wilt, moet je amandelextract toevoegen. Categorie: proteine.
Amaranth: Kleine zaadjes die je zowel als heel zaad als in gemalen vorm kunt kopen. De zaadjes hebben een nootachtige smaak. Amaranth kan je kopen bij de goedgesorteerde natuurwinkel of reformzaak (en op het internet).
Categorie: proteine.
Arrowroot: Arrowroot is meel van de tropische pijlwortel. Het is een zetmeel, dat wordt gebruikt als bindmiddel in diverse glutenvrije bloemsoorten. Het kan worden vervangen door maïzena. Arrowroot kan je in een natuurwinkel of reformzaak vinden.
Categorie: zetmeel. Bindmiddel.
Bonenmeel: Gedroogde bonen (en bijvoorbeeld kikkererwten en andere erwten) kunnen tot meel gemalen worden. Categorie: Proteine.
Zilvervliesrijstmeel (brown rice flour): Dit wordt verkregen door zilvervliesrijst te malen (ook dit kan met de Thermomix). Zilvervliesrijst (en dus ook het meel daarvan) is erg voedzaam en gezond.
Categorie: Proteine.
Boekweitmeel: Boekweit is een zaad, en geen graan. Het meel wordt verkregen door het zaad fijn te malen. Boekweitmeel wordt vaak gebruikt om pannenkoeken en andere zaken mee te bakken.
Categorie: Proteine.
Kokosmeel: komt van de kokosnoot, is heel erg vezelrijk. Er zitten bijna dubbel zoveel vezels in als in tarwe. Kokosmeel is erg gezond, de vezels helpen je om je bloedsuikerniveau op een goed niveau te houden, het verlaagt je cholesterolgehalte, is goed voor de spijsvertering. Het bevat veel proteines, evenveel als volkorenmeel. Binnenkort zal ik een recept op m'n blog zetten om van kokosrasp kokosmelk en kokosmeel te maken met behulp van de Thermomix.
Categorie: Proteine.
Maïzena: Is een zetmeel, gemaakt van mais. Het wordt als bindmiddel gebruikt in soepen, sauzen en jus, en als bindmiddel in diverse glutenvrije bloemsoorten.
Categorie: zetmeel. Bindmiddel.
Hazelnootmeel: Gemaakt van gemalen hazelnoten. Werkt net zoals amandelmeel goed bij het bakken van koekjes, cakes en andere dingen. Hazelnootmeel kan je makkelijk zelf maken, en is een goede bron van vezels en proteine.
Categorie: proteine.
Gierst: Kleine ronde zaadjes waarvan meel gemalen kan worden. Het heeft een nootachtige smaak.
Gierst kan je kopen bij natuurwinkels, reformzaken en soms ook bij molens die diverse meelsoorten verkopen.
Categorie: proteine.
Haver: Haver is over het algemeen glutenvrij, maar is vaak besmet door tarweproducten waarin gluten zitten. Als je haver voor een recept wilt gebruiken, let er dan goed op dat het echt glutenvrij is. Dit staat op de verpakking.
Categorie: proteine
Quinoa: Zijn kleine ronde zaadjes van een plant die familie is van spinazie. Het wordt geteeld in de Andes in Zuid-Amerika. De bijnaam van Quinoa is 'goud van de Inca's'. Tegenwoordig wordt het ook geteeld op de hoge bergen van de Colorado Rockies. Quinoa lijkt uiterlijk erg op gierst. Het wordt beschouwd als volledig proteine, het bevat alle negen aminozuren die de bouwstenen van proteine vormen. De voedingswaarde van quinoa is gelijk aan die van melk.
Categorie: proteine
Aardappelzetmeel: Niet te verwarren met aardappelmeel, wat van de hele aardappel wordt gemaakt. Aardappelzetmeel is van het zetmeel van de aardappel gemaakt. Het wordt net zoals tapiocameel gebruikt voor het bakken van gebak met een lichte textuur, en het wordt als bindmiddel in diverse glutenvrije bloemsoorten gebruikt. Het kan worden vervangen door maïzena.
Categorie: bindmiddel, zetmeel.
Sorghum meel: Sorghum meel is ook bekend onder de naam milo meel en juwar meel. Het is niet zo korrelig als maïsmeel, heeft een hoger proteine- en een lager vetgehalte dan maïsmeel. Sorghum meel is een heel fijne glutenvrije meelsoort en is verkrijgbaar onder andere molen De Zuidmolen.
Categorie: proteine
Ketan meel (of sweet rice meel): Ketan meel is meel van kleefrijst, een kortkorrelige rijstsoort die - vanwege z'n hoge zetmeelgehalte - kleveriger is dan gewone witte rijst. Ketan meel wordt vaak als bindmiddel in diverse glutenvrije bloemsoorten gebruikt. Het is verkrijgbaar in de toko.
Categorie: bindmiddel, zetmeel.
Tapiocameel: Tapiocameel is afkomstig van het zetmeel van de cassaveplant (cassavemeel is daarentegen afkomstig van de wortel van de cassaveplant). Het wordt gebruikt als bindmiddel in diverse glutenvrije bloemsoorten. Het is verkrijgbaar in de toko.
Categorie: bindmiddel, zetmeel
Rijstmeel (white rice flour): Wordt gemaakt door witte rijst (= rijst zonder het voedingsrijke 'vliesje' van de zilvervliesrijst) te malen. Het wordt gebruikt om mee te bakken, evenals als bindmiddel in sauzen. Rijstmeel bevat proteine, maar is niet zo voedzaam als zilvervliesrijstmeel (eigenlijk net zoals witte rijst niet zo voedzaam is als zilvervliesrijst). Verkrijgbaar in de toko.
Categorie: bindmiddel, zetmeel, proteine
De meeste meelsoorten die ik hierboven heb genoemd, kan je zelf heel goed maken met de Thermomix als je het 'vaste', goedkopere hoofdingrediënt koopt en het zelf maalt. Hierna kan je het verwerken tot een glutenvrije bloemmix. Uiteraard zijn er nog veel meer glutenvrije meelsoorten dan degene die hierboven staan beschreven. Ik denk dat ik echter met dit lijstje wel de meestvoorkomende (en de makkelijkst te kopen) meelsoorten heb beschreven. Maar vul 'm gerust aan!
Tarwemeel bestaat niet volledig uit glutenproteine. Het bestaat gedeeltelijk uit proteine en gedeeltelijk uit zetmeel. Daarom moet je als je een glutenvrije bloemmix maakt, ook 'proteinemelen' mixen met zetmeel/bindmiddelen. De bindmiddelen hebben geen hoge voedingswaarde, maar ze helpen om de bloem bijeen te houden, en ze zorgen er vaak voor dat het deeg 'wit' genoeg wordt om te zorgen dat datgene wat je bakt, er net zo uit ziet als de glutenhoudende gebakken goederen. Kennelijk wil het oog toch ook wat.
Een goede glutenvrije bloemmix bestaat uit 40% proteine en 60% bindmiddelen.
Ik hoop dat jullie iets aan deze info hebben. Ik zal - als ik ze zelf gemaakt en getest heb in wat receptjes - ook wat andere glutenvrije bloemmixen opnemen in m'n blog.